Konstfilm

Under Konsttrion, som pågick den 3 - 10 oktober 2021, visades bland annat konstfilm på Trosa bio. Tre filmer visades. Salvador Dali - jakten efter odödlighet, Botticellis Florens och Pompeji - syndens stad.

Salvador Dali – jakten efter odödlighet

Filmen är ett porträtt av Salvador Dalí och hans hustru Gala och börjar 1929, ett avgörande år i Dalís karriär och liv då han möter surrealismen. Den följer sedan konstnärens liv och verk fram till hans död i januari 1989. Regissören David Pujol har haft stor tillgång till arkivmaterial och filmen är full av unika intervjuer, filmer och stillbilder ur konstnärens liv.

Botticellis Florens

Filmen tar med åskådaren på en resa genom renässansens Florens och berättar om Sandro Botticellis liv och utforskar hans konstnärskap genom dramatiska återskapanden och filmat material av betydelsefulla platser och verk, varvat med berättelser från experter.

Pompeji – Syndens stad

Filmen är en resa två tusen år tillbaka i tiden och berättar om myter och personer som vid sidan av vulkanen Vesuvius utbrott bidragit till att ge Pompeji dess aura av mystik och tidlöshet. Från kärlekshistorien mellan Dionysus och Ariadne och förhållandet mellan Leda och Svanen via gladiatorspelens blodtörst till Poppea Sabinas desperata jakt efter odödlighet, iscensätter och analyserar filmen den hemliga och ibland mindre smakfulla sidan av staden.