VÄVDA RUM – Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst
Vävda rum heter den konstutställning som Trosabygdens konstförening visar under sommaren och början av hösten, både i Vagnhärad och i Trosa. Vävda rum är en unik utställning med verk av Sveriges främsta och mest spännande av de konstnärer som arbetar med virtuell konst som är skapad med tekniken augmented reality (AR). Utställningen är producerad av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och öppnar den 20 maj på 130 orter runt om i landet. Den pågår sedan till och med den 30 september.
I Vävda rum finns tio konstverk av lika många konstnärer/konstnärsgrupper: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG. Flera av konstverken i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare. Utställningen utnyttjar samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men i konstnärligt syfte.
Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, som har drygt 620 medlemsföreningar, varav många står som värdar för Vävda rum i sin kommun. Det riksomfattande nätet av medlemsföreningar gör det möjligt att visa utställningen över hela Sverige och Vävda rum är den geografiskt sett största utställning som skapats i landet. Curator för Vävda rum är Ulrika Flink, som idag är konstnärlig ledare på Konsthall C. Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat tekniken bakom utställningen. Riksförbundet Sveriges Konstföreningar har fått ett bidrag från Postkodstiftelsen på 4,3 miljoner kronor för att genomföra projektet.
Så här ser man utställningen
I Trosa kommun är Trosabygdens konstförening värd för utställningen. Vi har valt att visa den i både Trosa och Vagnhärad.
Den som vill se konstverken behöver en smartphone och måste ladda ner appen Vävda rum i sin telefon. Appen är gratis och finns att hämta där appar brukar finnas att hämta. När man öppnar appen erbjuds man att ladda ner konstverken. Man får då en bild av och en kort information om varje konstverk. Om man klickar på ett konstverk får man ytterligare information om konstverket liksom information om var det närmaste verket finns. Den informationen finns sedan kvar under fliken Konstverk. Om man väljer att tillåta notiser får man en notis när man närmar sig något av verken i utställningen. I fliken Utforska finns också en karta som visar var konstverken finns. I appen finns också information om hur man använder den. Och en del annat.
När vi placerade ut konstverken tänkte vi oss att de intresserade skulle kunna ta en promenad runt Vagnhärad respektive Trosa och se samtliga konstverk och förhoppningsvis ta dem till sig. Då visste vi inte att en del av konstverken drar så mycket batteri att ta del av att man på en ”normal” telefon inte kan ta del av alla konstverk innan telefonens batteri laddar ur – om man inte har med sig en powerbank. Vi tänkte inte heller på att det skulle kunna vara svårt att se konstverken på telefonens skärm om solen låg på – en del skärmar har ju en tendens att bli svarta då. Så vi rekommenderar en promenad i mulet väder med en fulladdad powerbank i fickan – eller att besöka ett eller ett par konstverk i taget. Och glöm inte hörlurar; ljudet är en central del av flera av konstverken.
Liksom alla annan offentlig konst är konstverken i Vävda rum skapade för specifika miljöer. När vi placerade ut konstverken försökte vi hitta miljöer som låg så nära konstnärernas intentioner som möjlig. Se gärna konstverken i både Trosa och Vagnhärad. Eftersom de är placerade i olika miljöer är de också lite olika på de båda orterna.
Konstverken och konstnärerna
Det långa sorlet av Untold Garden visar meddelanden i ett stort ordmoln ovanför besökaren och besökaren kan läsa meddelandena men också själv skriva meddelanden. Verket är tänkt för ett torg som känns naturligt att stanna och prata på, att skvallra på, att tjuvlyssna på andra på, att diskutera politik på. Untold Garden är en konst- och designstudio i Malmö som utforskar hur ny teknik kan skapa nya mellanmänskliga relationer och möjliggöra nya upplevelser av världen. Deras verk använder sig av AI-teknik, nya visualiseringstekniker och skalbara nätverksinfrastrukturer för att skapa allt från fysiska installationer, virtuella skulpturer, interaktiva föreställningar och artificiella naturer till experimentella sociala nätverk.
I Trosa finns verket på torget utanför Coop och i Vagnhärad finns det vid bänken på torget mellan biblioteket och Hemköp.
Eric Magassas verk Parallella världar finns i en brunn och berättar historier i ord och poesi. Eric Magassa är från Göteborg och rör sig fritt mellan olika tekniker, material och metoder, alltid med en stark koppling till färgen, det abstrakta och det figurativa; han ser därför sig själv främst som målare. I sitt konstnärskap undersöker han teman som identitet, utanförskap, mellanförskap och historieskrivning och utforskar vad det innebär att resa mellan skilda platser och hemhörigheter och flera av hans arbeten tar sin utgångspunkt i de egna rötterna i Sverige, Frankrike och Senegal. Genom att arbeta med masker, mönster och montage iscensätter Magassa en rad förskjutningar mellan synligt och osynligt, liksom mellan olika identiteter och betydelser.
I Trosa finns Magassas verk i brunnen mellan parkeringsplatserna på Tomtaklintskolan. I Vagnhärad finns det i brunnen på gräsmattan snett nedanför Häradsgården.
Giga-annum av Åsa Cederqvist är ett verk som utforskar vår relation till naturen. Åsa Cederqvist är från Stockholm och hennes verk är tänkt för är en plats i utkanten, en plats som är lite igenväxt och tycks vara övergiven. Hennes arbete är djupt förankrat i ett intresse för humanism och byggandet av gemenskap. Hennes verk undersöker parallellen mellan en alltmer utmattad mänsklighet och en utarmad planet och hon ställer frågor som: Har vi glömt bort att vi också är natur? Vad händer med oss när vi inte längre har tillgång till kreativitet och lekfullhet och vår planet inte går att leva på länge? I sitt konstverk använder sig Åsa Cederqvist av ett filmiskt uttryck som blandar fysiska och virtuella världar.
I Trosa finns verket på ängen mitt emot Skärlagsvallen och i Vagnhärad finns det på gräsytan mitt emot Häradsgården, nära Hedebyscenen.
Mediciner för tur och empatisk magi av James Webb, Matilda Lilja och Lina Kinning är tänkt för en plats där besökaren kan sitta ner vid konstverket och slappna av och låta omgivningens ljud fascinera. Ljudet är en central del av konstverket. Konstnärerna arbetar med platsspecifika installationer och deras verk innefattar ofta text och ljud och refererar till litteratur, film och till en minimalistisk tradition och rör sig kring känslotillstånd som längtan, förtvivlan, extas och hoppfullhet.
I Trosa finns verket på torget utanför rådhuset och Vagnhärad på uteplatsen vid Betelkyrkan.
Ögonsvävare vid Pseudo Monas Fontän är en digital superorganism av konstnärsduon Lundahl & Seitl från Stockholm och vattnet och träden är viktiga för upplevelsen av konstverket. Konstnärsduon har utvecklat en metod och en konstform som består av iscensättning, koreograferade rörelser, instruktioner och uppslukande teknologier, sida vid sida med materiella objekt och människans förmåga att skapa en värld via perception. Föreställningar om frihet, autonomi och vad som är verkligt, föreställt och vad vi kan uppfatta förhandlas fram i en undersökning av virtuell verklighet, med målet att betraktaren ska få en ökad insikt kring hur teknik skapar ”oss” och hur den förbinder och kopplar bort oss från varandra och andra livsformer och processer.
I Trosa finns verket nära Strandvägen, på gräsplanen öster om hundrastgården. I Vagnhärad kan det ses i Husby park, på bron över Trosaån.
Rotunda av Space Popular är tänkt för en plats där vägar korsas och i verket möter vi en virtuell cylindrisk textil, som när den dras undan avslöjar ett rum med gobelänger och ett manifest. Space Popular är en konst- och arkitekturstudio som är baserad i London och Spanien och som utforskar framtiden för rumslig upplevelse genom forskning, design och konst. Den arbetar med virtuell verklighet, film, utställningar, skrivande, byggnader och föremål, som skapas och regisseras av Lara Lesmes och Fredrik Hellberg.
I Trosa finns konstverket vid Sörmlandsledens etappmål i hörnet av Västra Ågatan och Vattugränd. I Vagnhärad är det placerat vid en gångvägkorsning sydost om Husby Park.
Sammanväva är skapat av det Stockholmsbaserade konstnärskollektivet SONG och visar hur muntliga historier bevaras i minnet och lever vidare genom oss i vardagen. I verket finns referenser till tidig mytologi och folkliga berättelser Konstnärerna bakom verket är Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu. Gruppens inspiration kommer från många håll, bland annat en roman av Marge Piercy: Woman on the Edge of time. Romanen anses vara en klassiker av utopisk ”spekulativ” science fiction såväl som en feministisk klassiker. Den skrevs på 1970-talet och handlar om en kvinna som besöker en utopisk framtid. Gruppen har också studerat kollektivet De Fem, där konstnären Hilma af Klimt ingick, och deras ritualer. Konstnärskapen i gruppen är eklektiska men de förenas i gemensamma intressen influerade av teorier och historier kring techno- och cyborgfeminism och science fiction.
I Trosa finns verket bredvid trädet på Garvargårdens innergård. I Vagnhärad finns det utanför butiken Systrarna på ovansidan av stationshuset.
I konstnärsduon Pastelaes verk Berget står en ren på en klippa och blickar ut över sin hjord som rör sig runt runt. De som besöker verket blir en del av hjorden genom en ren som följer deras rörelser. Pastelae består av konstnärerna Josefin Jonsson och Emil Eklund. De är 3D-konstnärer på heltid med världen som arbetsplats via hemmet i Piteå. De träffades på konstskolan Sunderbyn i Luleå där de studerade traditionellt hantverk. Intresset för digital konst har dock alltid funnits där och Josefin Jonsson beskriver barndomen i 1990-talets Norrbotten som en tid av spelkultur, piratkopiering och memer. 2014 startades Pastelae som ett projekt på Instagram där Josefin Jonsson på egen hand började experimentera med 3D-animering och snabbt skapades en pastellrosa värld av memer, bimbofication och digital drag. Idag varvar Pastelae egna projekt med att skapa musikvideos åt andra. Förra året visade Pastelaes upp sitt populärkulturella universum i en stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, vilket var duons första fysiska soloutställning. Flera av duons videos finns också att se på Facebook.
I Trosa finns verket på den stora gräsytan ovanför hamnen och i Vagnhärad på den öppna platsen utanför kyrkan.
The third thing av Adam James från Sjövik är tänkt för en plats där man kan ha picknick, en plats som inte är avlägsen men inte heller full med människor och som har utrymme för aktiviteter. Konstverket ber besökaren att inta en roll som lekledare eller spelare och genom konstverkets instruktioner kan man skapa en social skulptur. En kärna i Adam James konstnärliga verksamhet är en önskan att föra samman människor för att öppna upp nya sätt att vara och interagera. Han använder lek för att uppmuntra dialog, medling och omprövning av likhet och olikhet. Han gör skulpturala föremål, teckningar, fotografier, videor och texter som alla har sitt ursprung i hans engagemang i den performativa praktik av live-rollspel som kallas Larp. Hans fokus ligger på en experimentell stil av interaktivt rollspel och sätt att berätta en berättelse med många trådar. James ser sig som ett verktyg för att trigga nya former av kollaborativ demokrati, få människor att se nytt på sin tillvaro och inte minst nedmonteringen av hierarkier.
I Trosa finns verket på gräsplanen mellan Trosaån och parkgolfen och I Vagnhärad på Lånestaheden öster om Gnestavägen.
I Jogg your mind av Oscar Häggström får besökaren träffa, träna och interagera med en personlig tränare. Oscar Häggström är från Umeå och skapar installationer av föremål, animationer, ljud, musik och VR-teknik med hjälp av figurer och symboler från populärkulturen. Han skildrar vardagliga situationer och berättar historier med syftet att försöka närma sig, analysera och förstå vår samtid. Det digitala i relation till oss som människor, hur det påverkar oss och den förändring det innebär är ett återkommande tema.
I Trosa finns verket vid utegymmet vid Vitalisskolan där också ett joggingspår passerar. I Vagnhärad finns det där joggingspåret ovanför Häradsvallen börjar.